20 MAKANAN UNTUK
CERDIK AKAL.
1. MADU
Al-Quran
mengiktirafkannya sebagai " Syifa". Manisan madu yang digelar sebagai "Raja
Ubat", dapat menyembuhkan kebanyakan penyakit. Kenapa Al-Quran
kata begitu?. Sebab madu ada pelbagai jenis vitamin, mineral, protein,
antiseptik dan enzim yang dapat meningkatkan daya ingatan dan kecerdasan mental pembaca . Malah ada juga kalsium, fosforus, sulfur, zat
besi, karbon, magnaseium, potassium(kalium), kuprum, silika, klorin,
mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan
fizikal-mental. Madu sangat berkesan
untuk merawat penyakit-penyakit mental dan boleh menghindarkan kepenatan
kerja otak seperti membaca, berfikir, merancang dan bermesyuarat.
Rasulullah SAW
bersabda :
"Siapa ingin menghafal,
hendaklah ia minum manisan madu".
Cara minum: 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
Larangan: Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat Bahaya.
2. KISMIS
Kismis ada zat besi
yang sangat penting untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk
disalurkan ke otak . Kalau kurang oksigen
jadilah pembaca mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam
berfikir.
Cara makan:
- Menghadap
kiblat.
- Baca
"Bismillah" dan selawat ke atas nabi 3 x.
- Baca
doa penerang hati.
- Makan
secara kemam seperti makan gula-gula. Tak berkesan jika dikunyah seperti
makan kacang.
- Makan
sebiji-sebiji sebanyak 21 biji setiap hari.
3. SUSU SEGAR
Susu sangat berguna
untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental
dan fizikal. Sebab susu ada 3 unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan
dan otak pembaca. Susu ada 6 kelas makanan yang
amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis
vitamin mineral dan air. Susu bukan hanya berkhasiat merawat kesihatan sacara
umum, malah jadi penawar kelupaan yang berkesan.
Rasulullah SAW
pernah mengatakan bahawa susu boleh menguatkan belakang, menambah
akal, memperbaiki penglihatan, dan menghindari penyakit lupa.
Tapi baginda minum
susu kambing . Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri -
biri dan susu lembu segar.
Cara minum:
- Sekurang-kurangnya
segelas pada sebelah pagi dan malam.
- Baca
"Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasulullah
SAW.
Maksudnya :
"Ya Allah,
berilah kebaikan pada kami dalam susu ini dan tambahkanlah (keberkatan) bagi kami
daripadanya".
( Riwayat Abu Daud)
4.
TELUR
Telur kan
sebenarnya sangat bermanfaat untuk tambah kekuatan otak, badan dan
menjaga kesihatan keseluruhannya. Malah merupakan makanan yang lengkap dan
berkhasiat, mengandungi mineral, protein, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium,
fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan
ekstraktif.
Rasulullah SAW
bersabda:
"Sesungguhnya
seorang nabi a.s. mengadu kepada Allah (kerana dia) lemah badan. Maka Allah SWT
memerintahkannya supaya memakan telur".
Ada yang bila makan
telur, buang kuningnya kerana beberapa sebab. Rugi jika tidak makan kuning telur sebab ia berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda sekaligus.
5. HALIA
Halia sangat mujarab untuk orang yang mudah lupa. Boleh
makan mentah atau di buat halwa (rebus dan campukan gula).
Cara makan: Makan sedikit
sahaja pada waktu pagi.
6. LIMAU ORANGE
Menurut hadith
Rasulullah SAW, orange berkhasiat untuk menbetulkan urat-urat jantung dan
menambah kekuatan fikiran.
7. BUAH DELIMA
Sabda Rasulullah
SAW:
"Barang siapa
yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya
selama 40 hari".
8. DAGING BURUNG MERPATI
Rasanya ramai pembaca termasuk hamba juga tak sangka yang sebenarnya bijak pandai Islam dan melayu zaman dahulu suka makan daging burung merpati. Sebab dagingnya ada banyak khasiat seperti protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Ia sangat efektif untukmeningkatkan kecerdasan fikiran terutamanya pada kanak-kanak dan menjadi kaedah yang sangat popular dan berkesan. Kanak-kanak yang diberi makan telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.
9. OTAK AYAM
Otak ayam. Pada
sesiapa yang hendak makan, otak ayam ini boleh di buat sup campur halia. Perlu diamalkan memakannya. Otak ayam segar pula
boleh di buat penawar sementara bagi gigitan ular.
10. DAGING AYAM
Daging ayam di anggap mempunyai kadar zat pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW juga pernah memakan daging ayam betina.
Daging ayam di anggap mempunyai kadar zat pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW juga pernah memakan daging ayam betina.
11. DAGING BIRI-BIRI
Fungsi daging biri-biri
adalah untuk menambah darah, untuk orang yang aktif dan bekerja berat serta
dapat meningkatkan kekuatan hafazan.
12. HATI
Terutamanya hati
ayam dan lembu sebab ia mengandungi pelbagai jenis vitamin dan bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.
13. KEKACANG
Antara kekacang
seperti pistachio, soya, berangan, badam dan lainnya. Pistachio dan Badam yang paling baik dan sangat efektif untuk
meningkatkan kecerdasan terutamanya kanak-kanak kerana ia mengandungi nilai
protein yang tinggi
14. ZA'FARAN: KOMA KOMA
Sejenis bahan berambu merah. Kadangkala digunakan dalam memasak nasi bariani untuk memberikan warna merah pada nasi.
14. ZA'FARAN: KOMA KOMA
Sejenis bahan berambu merah. Kadangkala digunakan dalam memasak nasi bariani untuk memberikan warna merah pada nasi.
15. BUNGA KOBIS
Mengandungi sejenis asid amino untuk tenaga mental.
16. BUNGA CENGKIH
Mengandungi sejenis asid amino untuk tenaga mental.
16. BUNGA CENGKIH
Ditumbuk sehingga
halus lalu dimakan sedikit sahaja.
17. LABU
17. LABU
Berfaedah menambah
keupayaan fizikal dan akal.
Sabda Rasulullah
SAW :
"Makanlah labu
kerana ia mencerdaskan akal". Baginda juga pernah menyarankan, jika
membuat sup (atau kuah), dianjurkan masukkan labu ke dalamnya kerana ia menambahkan
kemmpuan fikiran dan akal.
18. BUAH KEDEKAI ( MAJALAWI )
Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.
19. MINYAK SAPI
Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.
20. SAYUR -SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN SEGAR
Juga membantu menguatkan akal dan memori.
18. BUAH KEDEKAI ( MAJALAWI )
Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.
19. MINYAK SAPI
Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.
20. SAYUR -SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN SEGAR
Juga membantu menguatkan akal dan memori.
No comments:
Post a Comment